Make your own free website on Tripod.com
 
FREQUENCY ASKED QUESTIONS
urofocus | harran urology | urological links | nonurological links | index medicus journals | faq | e-mail
SORUNUZU/SORUNUNUZU AŞAĞIDAKİ ARŞİVDE BULAMADIYSANIZ LÜTFEN unaldo@harran.edu.tr adresine mail gönderebilirsiniz.
 
IF YOU COULD NOT FIND YOUR QUESTION/PROBLEM BELOW YOU CAN SUBMIT A MAİL TO unaldo@harran.edu.tr
 
1. İnmemiş testis nedir?
2. İnmemiş testis hangi sorunlara yol açabilir?
3. İnmemiş testiste tedavi nedir?
4. İnmemiş testis cerrahisi ne zaman uygulanmalıdır?
5. İnmemiş testis cerrahisi hakkında bilgi verir misiniz?
6. Çocuğumu inmemiş testis operasyonuna nasıl hazırlamalıyım?
7. Varikosel-infertilite ilişkisi ve küçük penis (mikropenis)
8. İnmemiş testis-infertilite ilişkisi
9. Varikosel-infertilite ilişkisi
10. Küçük böbrek
11. Meniden kan gelmesi
12. Varikosel, tedavisi, tekrarlama oranı
13. Cinsel yolla geçen enfeksiyonlar
14. Varikosel ve ameliyatın başarısı
15. Cinsel yolla geçen hastalıklar ve riskleri
16. Urgency (acil işeme hissi)
17. Varicocele in childhood
18. Ereksiyon problemleri
19. Erken boşalma (Prematur ejakulasyon)
20. Ereksiyon problemi ve varikosel
21. Varikosel ve infertilite
22. Varikosel ve infertilite-2
23. Tek böbrekli olmak
24. Prostat iltihabı
25. Prostat kanseri
26. Taş ve tedavisi
27. Testis Ağrısı
28. Prostat Taşları (Prostate stones)
29. Çocukta idrar yolları enfeksiyonu
30. İdrar kaçırma ve fistüller
31. Üretrit
32. Şüpheli ilişki sonrası akıntı
33. Genital bölgede kaşıntı ve kızarıklık
34. Penis ucundan gelen akıntılar
35. Atrofik testis
36. Varikosel, ultrason ve operasyon sonrası nüks
37. İnfertilite ve yardımcı üreme yöntemleri
38. İnfertilite
39. Yetişkinde inmemiş testis
40. Varikosel ve testis ağrısı
41. Varikosel, ameliyatla tedavisi
42. İnmemiş testis, komplikasyonları, askerlikle ilgili yönleri
 
1. İnmemiş testis nedir?
Testisler karın boşluğunda gelişir ve genellikle doğuma kadar skrotuma inmiş olur. Erkek çocuklarda en yaygın görülen anomalilerden biridir. 100 yenidoğan erkek bebekten 4'ünde görülmektedir. Neyse ki, %75'i bir yaşına kadar skrotuma inmektedir. Bir yaşından sonra ise inmesi oldukça zordur. Retraktil testis denilen ve geçici olarak testisin yukarı çıkmasıyla karakterli durum inmemiş testisten ayırdedilmelidir. Eğer çocuğunuzda inmemiş testis tespit edilmişse cerrahi girişim genellikle gerekli olmaktadır. İnmemiş testis mümkün olduğunca erken tercihan 1 yaşa kadar yerine indirilmelidir. Bunun fertiliteye olumlu etki yaptığı düşünülür. Gerçek inmemiş testis olgularında hormonal tedavinin etkisiz olduğu bulunmuştur. Retraktil testis ise hormonal tedaviye cavap verebilir, ve hatta bu durum iki olguyu birbirinden ayırmada kullanılabilmektedir.
Yukarı
2. İnmemiş testis hangi sorunlara yol açabilir?
Testisin skrotum dışında kalması FERTİLİTE potansiyelini düşürebilir. Genç yaşlarda MALİGNİTE olasılığı da artabilir. Neyse ki bu oran çok düşüktür. Yine de doktor ya da hastanın kendisi tarafından hayat boyu peryodik muayenenin önemi büyüktür. Ayrıca inmemiş testis HERNİ ile birlikte görülebilir ve TRAVMA'ya daha çok etkilenebilir.
Yukarı
3. İnmemiş testiste tedavi nedir?
Cerrahi tedavi testisi yerine getirmeyi amaçlar. Beraberinde herni varsa o da tamir edilir. Diğer bir yöntem ise testisin büyümesine ve inmesine neden olacak hormonal tedavidir. Ne yazıkki sonuçlar çok başarılı değildir.
Yukarı
4.Cerrahi ne zaman uygulanmalıdır?
Cerrahi girişim genel olarak bir yaşında tavsiye edilmektedir. Bu, infertilite ve malignite şansını azaltırken, okul çağında normal erkek görüntüsünü sağlayabilir.
Yukarı
5. Cerrahi hakkında bilgi verir misiniz?
Cerrahi ayaktan da uygulanabilen testisin skrotuma indirilmesi işlemidir. Yani operasyon için sabah gelip operasyondan sonra aynı gün akşamına evinize gitmeniz olasıdır. Ancak ek medikal sorunlar varsa bu süre uzayabilir. Operasyon için kasıkta küçük bir kesi yapılır, testis bulunur ve skrotuma indirilir. Bu amaçla laparoskopik yöntemler de kullanılabilmektedir. Eriyen iplikler kullanıldığında dikiş almaya gerek kalmaz. Ameliyat sonrası skrotum mor ve şiş bir durum alabilir. Bunun kaybolması bir kaç haftayı alabilir.
Yukarı
6. Çocuğumu operasyona nasıl hazırlamalıyım?
Çocuğunuza hastanede sadece 1 gün kalacağını ve doktorun testisini skrotumuna iliştireceğini anlayacağı bir lisanla anlatmalısınız. Hastane ortamı çocuğunuzu korkutabilir, bu yüzden ona işlerin kısa ve kolay olacağı ve her zaman yanında olacağınız konusunda güvence vermelisiniz. Çocuğunuz oyuncak ve bazı eşyalarını yanında isteyebilir. Ancak en çok ihtiyacı olan şey sizin varlığınızdır. Bu nedenle hastanede belli şartlar içinde onunla kalabilirsiniz. UYARI ! Aspirin ve Ibuprofen vermeyiniz ve ameliyatın birinci günü istemese de onu yürümeye zorlayınız. İki veya üç günde okuluna dönebilir ve kontrollerden sonra spor bile yapabilir.
Yukarı
7. Varikosel-infertilite ve mikropenis: Ben 23 yasinda bekar erkegim.Geçen yaz varikosel ameliyati geçirdim ve su an rahatim çok iyi bir sorunum da yok.Fakat ameliyattan sonra bir hekime gitmedim ve sorunun tamamen gectigi hakkinda bir bilgim yok.Ve benim korkum cocugumun olamamasi gibi bir durumla karsilasmak.O zaman zaten doktorumun dedigine gore sorun yoktuda ilerisi icin ameliyat olmami tavsiye etmisti.Sayin doktorum benim kimseye acamadigim asil sorunum penisimin kucuk olmasi.Ve daha hic bir cinsel iliskimde olmadigi icin kaygiliyim.Penisimin boyu ereksiyon halinde 13-14 cm diger durumda 7-8 cm bu yeterlimidir.Hem cocuk sahibi olabilmem hemde karimi memnun edbilmem icin yeterlimidir. cok tesekkur ederim. Cevabinizi bekliyorum
Cevap: Varikosel ameliyatından önce ve sonraki fertilite potansiyelini öngören parametreler (meni tetkiki gibi) sizin ameliyattan yararlanma durumunuzu ve ilerideki fertilite şansınızı indirek olarak ortaya koyabilir. Çünkü bir insanın fertil olabilmesi ancak kesin olarak bir çocuk sahibi olmasıyla mümkündür. Meni tetkiki tamamen normal olduğu, varikosel gibi ek bir patolojisi olmadığı halde çocuk sahibi olunamayabilmektedir (infertilite). İkinci sorunuza gelince: yaşınıza göre normal haldeki penis boyu için alt sınır 10.8 cm' dir. Ancak bu ölçüm standart bir şekilde yapılmalıdır. Bu konuda bir ürologdan yardım isteyebilirsiniz. Mikropenis diye adlandırılan küçük penis hastalığı daha çok izole bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Altta yatan daha ciddi ve hormonal bir neden olmadıkça çocuk sahibi olma ve karşılıklı cinsel tatmin açısından bir sorun oluşturmaz. Ayrıca gerekirse hormonal ilaçlarla tedavisi yoluna gidilebilir. Sağlıklar.
Yukarı
8. İnmemiş testis-infertilite: İnternette infertilite hakkındaki yazınızı okudum, benim oğlumunda okulda yapılan muayenesinde testisinin aşağıya inmediğini söylemişler. Size bazı sorularım olacak, cevaplarsanız sevinirim. Oğlum 8 yaşında, ayrıca kalp kapakçığında kaçak olguğu için digoxin kullanıyor, ameliyat olması gerekiyormu, bunun riski ve başarı oranı nedir,ne kadar sürede iyileşir? Size şimdiden teşekkür ederim Saygılar.
Cevap: Öncelikle gecmis olsun diyorum. Oglunuzun tek mi yoksa iki tarafli bir inmemiş testis sorunu var mailinizden tam anlasilmiyor. Bir Uroloji uzmani tarafindan muayenesi gerekiyor ve sonrasinda muayene bulgularina gore ozel sorunundan dolayi oncelikle hormonal tedavi onerilebilir. Eger iki tarafli inmemis testis varsa fertilite potansiyeli daha risk altinda oldugundan Kalp cerrahisi ve anestezi uzmanlariyla konsultasyon sonrasinda ameliyat sansi zorlanabilir. Ancak oglunuzun yasi operasyon secenekleri icin sorun olusturabilir. Sayin Ersozlu umarim yardimci olabilmisimdir. Saygilarimla. Yasam boyu saglik dileklerimle.
Yukarı
9. Varikosel-infertilite: Merhaba 26 yasındayım. Sitenizdeki varikoselle ilgili yazınızı okudum. Bundan 3 yıl önce futbol maçı esnasında testislerime top carpmasıyla agrılar hissetmeye basladım. Muayeneler sonucu varikoselim olduğu ortaya cıktı ve varikosel ameliyatı uygulandı. Bu sene yine agrılar hissetmeye basladım. Ultrason ve muayene sonucunda varikoselin tekrarlama durumunun olmadığı söylendi.Su an antibiyotik tedavisi uygulanıyor. Size sormak istediğim soru şu : Şu an evli değilim ve evlenene kadar varikoselle ilgili bir sıkıntıyı tekrar yasamamak için neler yapmam gerekir ? Tesekkur ederim.
Cevap: Sayin ziyaretçimiz, şu anda antibiyotik tedavisi verildigine gore saniyorum sizde bir testis enfeksiyonu teshis edilmis ve testis agrilariniz da buna baglanmis. Varikoselinize gelince; meni tahlili (spermiogram) nde cok carpici patolojiler bulunmadikca bekar bir insanda varikoselin infertiliteye neden olup olmadıgı tam olarak bilinememektedir. Dolayisiyla bekar olsun evli olsun varikosel hastaliginda bir spermiogram tetkiki yapilmali ve duruma gore takip/tedavi seceneklerinden biri bir urolog tarafindan secilmelidir. Bu bilgilerden yararlandiginizi umar saglikli gunler dilerim.
Yukarı
10. Küçük böbrek: Hocam,iyi günler benim sağ böbreğimin normalden çok küçük oldugu teşhisini koydular.3 yıl önce aynı muayeneleri yaptırmıştım herhangi bir problem yoktu. 2 gün önce rapor alırken (paraşütle atlamak için) böbregi göremediler. İVP yaptılar ve normalden çok küçük olduğu teşhisini koydular.Sol böbregin normal olup görevini yaptıgını söylediler. Bu konuda ne yapacağımı bilmiyorum.Yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Cevap: Sag bobreginiz IVPde goruldugune gore fonksiyon yapiyor sonucu cikiyor (tabi fonksiyon erken mi gec mi iyi mi filmler gorulmeden soylenemez).Kucuk ve fonksiyone bir bobrek eger renal(bobrek orjinli) hipertansiyon yapmamis ise, dolayisiyla goz ve diger organlarda hasar riski olusturmuyorsa, ayrica bir kronik enfeksiyon kaynagi degilse benim kisisel dusuncem sadece takip altinda tutmaktir. Ama bu sartlar olusuyorsa butun sartlarla birlikte dusunulerek bobregin alinmasina karar verilebilir. Sizin durumunuzda (son karar icin mutlaka birebir bir urolog tarafindan muayeneniz ve bahsettigim sartlari tasiyip tasimadiginizin tespiti sart olsa da) sadece takibin yeterli olabilecegini dusunuyorum. Saglik dolu bir yasam dilegiyle.
Yukarı
11. Meniden kan gelmesi: Spermlerimden kan gelmekte,nedeni hakkında bilgi verirmisiniz.teşekkür ederim.
Cevap: Meniden kan gelmesi (Hemospermia) orta yaşli erkeklerde nadir olmayan bir yakınmadır. Nedeni meninin olustuğu tüm organların değişik hastalıkları (prostat, seminal vezikül enflamasyonları, tümörleri vd.) olabilir. Ancak genel olarak, hastanın başka bir yakınması yoksa herhangi bir patoloji tespit edilememektedir. Özetle bir ürolog tarafindan muayene edilmesi ve takibe alinması önşart olmakla birlikte genelde iyi huylu bir yakınma olarak kabul edilmektedir. Sağlıklı günler dileğiyle.
Yukarı
12. Varikosel, tedavisi, tekrarlama oranı: Merhaba siteiızde varıkoselle ilgili bilgileri okudum gercekten sımdıye kadar kı en guzel anlatım varıkosel hakkında. Sıze bır sey sormak ıstıyorum bu hastalıgın tekrarlama oranı nedır ben ıkı defa amalıyat oldum. Fakat daha 6 ay gecmeden sol tarafta yıne bır sısme ve cok  rahatsız eden bır agrı basladı. Doktoruma gıttıgımde varıkoselle ılgısı yok dedı ama ben tatmın olmadım cunku o sıslıgın veya dolgunlugu nasıl ınecegı hakkında bır bılgı vermedı ben bır kac gundur cekıyorum bu agrıyı acaba bu hastalıkta nelere dıkkat etmelıyımkı tekrarlamsın nelerı yapmamalıyım? Doktorumda bır bılgı vermedı bu konuda sız yardımcı olursanız cok sevınecegım ayrıca varıkoselın amelıyattan baska tedavı yontemı yokmu acaba? artık amelıyat olmak ıstemıyorum. Çok tesekkur ederım, çalısmalarınızda basarılar.
Cevap: Bu hastalığın ameliyattan sonraki nüks oranı %0.6 ile 45 arasında değişmektedir. Şişlik ameliyat yöntemine bağlı olarak yerinde kalmaya devam edebilir. Ağrı da ameliyattan sonra geçmeyebilir. Varikoselin esas tedavi nedeni kısırlığa neden olma potansiyelidir. Ağrı ve rahatsız edici şişlik de tedavi gerekçesi olabilmektedir. Bu nedenle tedavi nedeni kısırlık ise şişlik ve ağrı bu amaç açısından sorun oluşturmaz. Varikoselin önlenmesi için bu gün bilinen etkili ve rutin olarak kullanılabilecek bir yöntem bulunmamaktadır. Ancak fertilite potansiyelini olumsuz etkileyebilecek etkenler (sigara, meslek, alkol, ilaçlar vd..) den kaçınarak bu etkenlerin varikoselle birlikte yaptıkları olumsuzluk azaltılabilir. Son olarak varikoselin en etkili tedavisi cerrahi olarak bu damarın bağlanmasıdır. Sağlıklı günler dilerim.
Yukarı
13. Cinsel yolla geçen enfeksiyonlar: Sayın Hocam ben adresi bir eczacı arkadaşdan aldım.Geçen ay şüpheli bir cinsel ilişkim oldu. Olaydan 3 gün sonra kamışımdan yeşil bir akıntı oldu. Ama arkadaşımda böyle bir akıntı olmadı. Eczanede bana bir iğne yaptılar.Fakat hala leke ve sızlama devam ediyor. Cinsel istek de azalma oldu. Ereksiyonu sürdüremiyorum. Cevap bekler saygılar sunarım.
Cevap: Öncelikle bu tür ilişkilerin son derece riskli olduğunu belirtmek istiyorum. Bel soğukluğu (gonore) ve klamidya nedenli enfeksiyonlar dışında AIDS, hepatit, değişik virütik enfeksiyonlar, sfiliz gibi bir çok hastalığın bu yolla kapılması büyük bir olasılık. Size bulaşan hastalık şikayetin başlama süresi ve akıntı cinsine göre gonore (belsoğukluğu) gibi gözüküyor. Ancak tedaviye yanıt vermemesi nedeniyle akıntı tekrar incelenmeli ve gerekirse farklı veya ek tedaviler verilmelidir. Ayrıca hastalık herkeste yakınmalara neden olmayabilir ve sorun geç komplikasyonlarla ortaya çıkabilir. Cinsel istek kaybı şikayetlerinizin devam etmesine bağlı olabilir. İleride görülebilecek olası komplikasyonlar açısından erken ve etkili tedavi şarttır. Sağlıklı günler dilerim.
Yukarı
14. Varikosel ve ameliyatın başarısı: Merhaba siteniz çok başarılı ve faydalı gunlerdır varıkosel ıle ılgılı ınternetten bılgı toplamaya calısıyorum ve burası aralarında en basarılılarından bırısı.sorunuma gelınce ben ıkı defa varıkosel amelıyatı oldum 98 KASIM'ı ve 99 EKİM'i bırıncı amelıyatın üzerinden bir sene geçmeden ağrılar ve sol tarafta şişme yenıden basladı ıkıncı ameliyat bırıncıye gore hem daha ıyı olmustu hem daha cabuk toparlandım ve agrılarım cok az surmustu fızıksel olarakda testıslerımın seklı degısmıstı ne varkı daha 7-8 ay gectı yıne agrılarım hemde bır gunde cıktı ben bunun uzerıne dokturuma gerı gıttım ve yaptıgı kontrolde varıkosel olmadıgını soyledı.dun yaptırdıgım spermıogramdada sayılarım sımdıye kadarkı en yuksek sevıyeye gelmıstı hatta 3 ay oncekınden 1.kat daha fazla ıdı buna ragmen ben tatmın olmadım su anda sol tarafta bır dolgunluk var ve canım yanıyor bunun sebebı ve varıkoselın tekrarlama oranı hakkında benı bılgılendırırsenız bırde fıtık olma ıhtımalı varmıdır acaba ben bıraz yoruyorum kendımı agır seyler tasıyoru mtop oynuyorum bunların varıkoselle bır ılgısı varmı veya varıkosel olmasını etkılıyen nedenlker ne olabılır. bıraz uzun oldu ama cok endıselıyım ucundu defa varıkosel amelıyatı olmak bana ölum gıbı gelıyor benı bılgılendırırsenız cok sevınırım
Cevap: Sayın ziyaretçimiz, sorunuzla yakın ilgili bir soru ve cevabı sayfamızda yer almıştır (12.soru). Diğer sorularınızı kısaca yanıtlayacak olursak: Ameliyat sonrası sayının artması iyi ve hastaların yaklaşık yarısında gözlenen bir bulgudur. Ancak gerçek yanıt doğal olarak gebeliğin oluşmasıdır. Varikosel operasyonundan sonra görülen en sık komplikasyonlar hidrosel, testis atardamarı yaralanması ve nüks olarak sayılabilir. Fıtık olağan bir komplikasyon olmamakla birlikte ameliyat sonrası yaklaşık 3 ay aşırı fiziksel aktiviteden kaçınırsanız iyi olur. Bahsettiginiz öykü dikkate alınacak olursa ameliyatın tekrarlanmasının gerekli olmadığını düşünüyorum. Sağlıklı günler diliyoruz.
Yukarı
15. Cinsel yolla geçen hastalıklar ve riskleri: Iyi gunler, ilk olarak boyle bir servisi hayata geçirdiğiniz için teşekkür ederim. 26 yaşında bekar bir inşaat mühendisiyim. Rusya'daki görevim sırasında olmaması gereken bir ilişki sonucu "gonorrhea" ve "chylamidia" virüslerini kaptım ve akabinde tedavi oldum.  Bunların dışında diğer testlerimin hepsi (HIV, Hepatit vs) temiz çıktı. Tedavi biteli iki ay oldu ancak, halen zaman zaman idrar yolunda çok hafif bir yanma ve genelde mesane bölgesinde bir dolgunluk hissediyorum. Bunların dışında hiçbir şey yok (akıntı, yanma vs.) Bir doktor arkadaşım bunun idraryollarında virüsün yolaçtığı kalıcı hasardan kaynaklandığını söyledi. Bu doğru olabilir mi ve doğruysa da hasarı gidermek için ne yapılabilir? Ya da virüs bünyemde halen varlığını sürdürüyor olabilir mi? Son sorum da bu tarz virüslerin ileride kansere yol    açtığı yönünde duyduklarım üzerine. Böyle bir risk gerçekten var mı? Bana yol gösterirseniz ve sorularımı cevaplandırırsanız çok sevinirim, saygılarımla.
Cevap: Gonore ve klamidya enfeksiyonları uygun, etkin ve zamanlı bir tedavi ile sağaltılabilmektedir. Aksi halde bazı komplikasyonlara neden olabilmektedirler. İdrar yolundaki yanma ve mesanedeki dolgunluk bir prostat enflamasyonu veya periüretrit denilen idrar yolu çevresinin iltihabını gösteriyor olabilir. Ancak bunun sizde akıntı olmadığına göre uygun şekilde elde edilmiş idrar örneğinde gonokok ve klamidya aranması yoluyla araştırılması gerekir. Bu iki tür üretritin (Gonore ve klamidya) her ikisinin de etkeni virüs değildir. Ayrıca bu mikroorganizmaların kansere yolaçtıkları konusunda elimizde somut veriler bulunmamaktadır. Ancak kronik enflamasyonlar her zaman kanser oluşumunda suçlanagelmişlerdir. Yani direk değil ama yeterli tedavi edilmedikleri takdirde indirek yolla bir risk artışına neden olabilecekleri ileri sürülebilir. Yardımcı olabildiğimizi umar, sağlıklı günler dileriz.
Yukarı
16. Urgency (acil işeme hissi): ürge inkontinansı nedir.Bu hastalık hakkında
bilgi verirseniz sevinirim şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: Urgency ani ve şiddetli işeme ihtiyacı hissetme, urge inkontinans ise bu hissin sonucunda tuvalete yetişinciye kadar idrar kaçırma olayıdır. Sadece psikolojik nedenlerden kaynaklanabileceği gibi akut sistit, nörolojik mesane, üriner sistem taş hastalığı ve hücre içi karsinomlarına bağlı da olabilir. Bu nedenle urge inkontinans bir hastalıktan ziyade değişik hastalıklarda görülebilen bir hastalık
belirtisidir. Sağlıklı günler dilerim.
Yukarı
17. Varicocele in childhood: hello, i have a 7 month old baby boy. his doctor today said that my son has a varicocele. we have to go to a urologist but havn't yet. i can't find anything about a varicocele in a baby. will he still be able to have children. can you tell me anything about varicoceles and young boys. thank you.
Cevap: Varicocele is very rare in males younger than 10 years old. However when diagnosed, the patient should be carefully evaluated in terms of testicular size particularly. According to me, if the testicle is small or lessens progressively, advanced evaluation and/or intervention must be considered. In addition varicocele is found in 21-41% of infertile males while in 10-15% of fertile men. Have a healthy life.
Yukarı
18. Ereksiyon problemleri: Ben 23 yaşında bekarım. Benim problemim erkekliğimin sertleşmesinin çok zor olması ve tam sertlik derecesine ulaşmaması.Yaklaşık bir yıldır bu böyle.Sertleşmesi için çok konsantre olmam gerekiyor. Bundan Yaklaşık 2-3 yıl önce bir doktora başvurdum. Danışmamın sebebi, o zamanlar idrarımın da geç ve zor gelmesi idi.idrar testleri falan yaptılar herhangi bir hastalığımın olmadığını söylediler.sertleşmem 3-4 ayda bir çok nadir oluyor. Ancak meni her 5-6 günde geliyor ve bunu tam sertleşmediği için dışarıya tam atamıyorum. Masturbasyon zamanım 1-1,5 saat kadar uzuyor. Ayrıca penisim ereksiyon halinde 12-13 cm. bu nekadar normaldir. Acaba testesteron hormonu yetersizliğimi var bunun sebebleri nelerdir ve nasıl giderilir.Piskolojik bir problemim de yok. Şu ana kadar iki kadınla ilişkim oldu. Menimin geç gelmesi nedeni ile ilişkiyi yarıda kesmek zorunda kaldım. Evlenince eşimi mutlu edememekten korkuyorum. Yardımlarınız için teşekkürler.
Cevap: Sertleşme probleminin öncelikle psikolojik mi yoksa organik mi olduğunun aydınlatılması gerekiyor. Testlerin sonucuna göre psikolojik yardımdan bazı ilaçlara kadar, başarıyla uygulanan cerrahi yöntemlere kadar çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. Ejekülasyon problemleri de sanıyorum ereksiyon problemlerine eşlik ediyor. Penis boyu cinsel ilişkide sorun çıkarmıyorsa normal kabul edilebilir. Hormonal bir bozukluğun olup olmadığı ise kanda hormon profilinin saptanması ile ortaya konabilir. Uygun bir ürolojik değerlendirme ve yerinde bir tedavi ile, ayrıca doğru bir cinsel bilgilendirilme ile evlilik yaşamınızın yolunda gitmesi sağlanabilir. Sağlıklı günler.
Yukarı
19. Erken boşalma (Prematur ejakulasyon): cinsel ilişkide erken boşalma bir rahatsızlık mıdır? ne yapmalıyım?
Cevap: Evet erken boşalma (prematur ejakulasyon) bir rahatsızlıktır ve eşin orgazmından önce boşalmanın gerçekleşmesi olarak tanımlanabilir. Değişik organik nedenleri olabilmesine rağmen genellikle psikolojik bir hastalık olduğu için tedavisinde öncelikle psikolojik yöntemler denenmektedir. Kısaca söylemek gerekirse ejakülasyon hissinden önce değişik yöntemlerle boşalmanın engellenmesi ve sonra tekrar sürece devam edilmesi böylece boşalma süresinin uzatılması esasına dayanır. Bu yöntemler sistematikleştirilmiş bir program halinde uygulanmaktadır. Sonuçta bireyin boşalma süresini uzatabilmesi sağlanabilmektedir. Bunun dışında değişik ilaçlar, kondom uygulamaları ve lokal preparatlar da uygulanabilmektedir. Sağlıklı bir hayat dileğiyle.
Yukarı
20. Ereksiyon problemi ve varikosel: öncelikle teşekkürlerimi sunmak isterim.benim sorunum da tahminime göre ereksiyon problemi.ben 25 yaşınday m ve cinsel ilişkim oladı.fakat kendi kanaatime göre tam ereksiyon olamıyorum.bu kanaatimin doğrulamasını nasıl yapabilirim?.üç sene önce kadar varikosel ameliyatı olmuştum.şu an yine var.fakat ağrı vb. şikayetim yok. tekrar ameliyat olmam gerekebilir mi? ilginize şimdiden teşekkürler, işleriniz kolaylıklar ve başar lar diliyorum.
Cevap: Ereksiyon vajinal penetrasyona imkan tanıyor ve ejekülasyona kadar yeterli bir süre sürdürülebiliyorsa normal olarak kabul edilebilir. Ancak bir ereksiyon problemi olup olmadığı ve varsa hangi nedenle oluştuğu bir ürolog tarafından yapılacak anamnez, fizik muayene ve tetkikler sonucunda ortaya konabilir. Böylece öncelikle psikolojik ya da organik erektil disfonksiyon ayırdedilmeye çalışılır. Sonuçta empotans başarıyla tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Varikosele gelince ameliyat sonrası (özellikle kasıktan yapılanlarda) skrotumda görülen damar yapıları geçmeyebilir. Bu ameliyatın başarısız olduğu anlamına gelmez. Çünkü varikosel operasyonunda önde gelen amaç meni değerlerinin düzeltilmesidir. Yani sonuç meni değerleri ile ve gerekirse renkli ultrasonografi ile takip edilmeli ve karar buna göre verilmelidir. Sağlıklı günler dileriz.
Yukarı
21. Varikosel ve infertilite: Varikosel bir erkeğin normal yollardan çocuk sahibi olması mümkünmüdür?
Cevap: Varikoselle ilgili diğer sorulara verdiğimiz bilgilerin dışında kısaca özetlersek varikoselli bir erkeğin çocuk sahibi olması tabiki münkündür. Ancak varikosel, normal erkeklerin sadece %10-15'inde saptanırken, infertil erkeklerin %21-41'inde saptanmaktadır. Sağlıklı günler dilerim.
Yukarı
22. Varikosel ve infertilite-2: Size bazı sorular sorsam cevaplyıp mail atabilir misiniz.yaşım 24 .doktora tedavi için gittiğimde varikosel teşhisi koydu.ve bu hastalığın kısırlığa yol açtığını söyledi. bazı kimseler ise bu durumun zamanla düzeleceği söylediler.acaba ameliyata gerek kalmadan zamanla bu hastalık düzelir mi?ve buhastalık hakkında kısa bir bilgi alabir miyim.şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: Sayin ziyaretçimiz Bu bolumdeki bilgilerin disinda ozetleyecek olursak: varikosel erkek faktorlu kisirlik nedenlerinin basinda gelse de her varikosel kisirlik yapar demek degildir. Oncelikle evli olup da istedigi halde cocugu olmayan bireylerde kisirlik tanisi konulabilecegini hatirlatmak istiyorum. Yani kisirligin kesin tanisi cocuk sahibi olamamadir. Bekar olanlarda ise sperm tetkiki gibi indirek yontemlerle fertilite (cocuk sahibi olabilme) potansiyeli anlasilmaya ve tahmin edilmeye calisilir. Ozetle diger tetkikleri yaninda meni tetkiki de normal bulunan dusuk dereceli varikoselli bekar olgular bana gore yakin takipte tutulabilir. Evli veya bekar olgulardan meni sonuçları kotuye giden ve/veya ileri varikoselli olanlar ise operasyonla tedavi edilebilirler diye dusunuyorum. Saglikli gunler dilerim.
Yukarı
23. Tek böbrekli olmak: Sayın hocam benim sorum ikidefa böbrek ameliyat geçirdim ilk ameliyatta sol böbregime gelen damardaki daralma genişletildi.İkinci ameliyatta ise sağ böbreğim alındı.Tek böbreğimin olması beni çalışma hayatında etkilermi çünkü doktorum beni etkilemeyeceğini benim normal şekilde çalışabileceğimi söylüyor oysa bendeki aşırı yorgunluk halsizlik benim bütün gün çalışmama engel oluyor.Ben şu an sadece yarım ğün çalışıyorum Doktorum ise bütün gün çalışmam için bana baskı yapıyor.Bu konuda bana yardımcı olursanız çok menmun olurum.Ayrıca yaşım 28.Cevabınızı beklıyorum.
Cevap: Sayin ziyaretçimiz, normal olarak tek böbrekli bir insan diğer böbreğinin normal olması koşuluyla diğer iki böbrekli bireylerden farklı değildir, sağlıklı olarak kabul edilir. Böbrek nakillerinde normal bireylerden böbrek alınabildiğini burada hatırlatmak isterim. Ancak sizin tek böbreğinizde geçirilmiş bir operasyon var ve bu böbreğin şu andaki durumu mailinizden tam olarak anlaşılamıyor. Yani sizin şu andaki durumunuzu tamamen sol böbreğinizin sağlıklı çalışıp çalışmadığı belirleyecektir. Yorgunluğunuz ise böbrek nedenli mi yoksa başka bir patolojiye mi bağlı? yapılacak biyokimyasal ve hematolojik tetkiklerden sonra anlaşılabilecektir diye düşünüyorum. Sağlıklı günler dilerim.
Yukarı
24. Prostat iltihabı:
Cevap: Prostatın bakteriyel iltihapları akut ya da kronik olabilir. Akut iltihap oldukça gürültülü bir tablo ile seyrederken kronik olanlar daha mübhem bir seyir izleyebilirler. İdrar yapmada rahatsızlıklar ve bel ağrısı, duruma göre ateş gibi nonspesifik bazı yakınmalar saptanabilmektedir. Prostatit tanısı sıklıkla konmakla birlikte neredeyse 5 hastadan birinde mikrobik etken bulunabilmektedir. Abakteriyel prostatitler ise en sık görülen prostatit türüdür. Ancak herhangi bir etken izole edilemez. Bütün türleri genellikle etkili antibiyotiklerle tedavi edilebilmektedir.
Yukarı
25. Prostat kanseri: Sn. Ünal, Yaklaşık bir ay önce bel ağrısı ve idrarda yanma problemleri ile SSK ya müracat eden babam Mevlüt Ünal' a, bir aylık süreç sonun da prostat kanseri başlangıcı teşhis i konup, acil operasyon gerekliliği söylendi. Kabul edeceğiniz gibi kanser ve neşter kelimeleri yanyana telafuz edildiğinde, özelikle adı geçen kişi sizin için çok değerli biriyse soğukkanlılığınızı korumanız oldukça zor olmaktadır. Bu tip durumlarda her insanın kendisine yol gösteren ve aydınlatan bir GODOT a ihtiyacı var diye düşünmekteyim. Sizden ricam size ekte gönderiş olduğum raporlar ve USG ye bakarak tarafıma aydınlatıcı bilgiler vermeniz. Elbette bir doktorumuz var ancak bu durumda her türlü bilgiye açık olma psikozunu anlayacağınızı umuyorum.     
-Bu olay bir başlangıç yada erken teşhis olarak yorumlanabilirmi?     
- Eğer öyle ise erken teşhisin bizi rahatlatacak sonucu nedir?     
- İlerlemiş bir durum söz konusumudur?     
- Eğer öyle ise bir operasyonun başarı şansı nedir?     
- Operasyon gerekliliği ve aciliyet süresi nedir?     
- Başarılı bir operasyon sonucunda dahi tekrarlama riski varmıdır, varsa nedir?     
- Operasyon sonrası hastanın günlük hayatını normal şekilde sürdürmesine engel bir durum olma riski nedir?     
- Benim sormayı unuttuğum, sizin söyleyebileceğiniz ekstra bir durum sözkonusu mudur?      İlginize şimdiden teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim..
Tetkik sonuçları: (Yas:67, Gleason 2+3=5/10, Grade I, Sağ %10 sol %30, TRUS:20cc prostat ve 6 kadarna biyopsi, PSA:4.4)
Cevap: Öncelikle geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Mevcut klinik ve laboratuar bilgileri ve önerilen operasyon dikkate alınacak olursa prostat kanserinin prostata sınırlı olduğunu ve iyi patolojik dereceli olduğunu anlıyorum. Bu kabullenmelere göre sorularınızın cevabına gelince:
-Evet, hastalık başlangıçta yani erken tanı kabul edilebilir.
-Prostat kanseri de birçok kanser gibi iyi ya da kötü seyir göstermesi hastalığın birçok karakterinin yanında klinik evresine de bağlıdır. Yani erken tanı iyi bir seyir için oldukça önemli ve istenen bir durumdur.
-Radikal operasyonlar ancak erken evrelerde tam sonuç verebilir. Buna göre: lokalize prostat kanserinde bu ameliyatla elde edilen 15 yıllık sağkalım oranı yaşa bağlı olarak değişmekle birlikte %60 kadardır.
-Lokal prostat kanserinde operasyon dışında bazı tedavi yöntemleri de kullanılabilmektedir: Radyoterapi ve yaşlı hastalarda ve bazı şartlar altında kullanılan sadece yakından izlem gibi. Ancak en başarılı yöntem operasyon gibi durmaktadır.
-Operasyon sonrasında ne yazıkki tekrarlama riski bulunmaktadır. Nüksler genellikle 1 yıl içerisinde görülür ve 5 yıldan sonra nüks yoksa kür olarak kabul edilebilir. 5-10 yıllık tümörsüz yaşam %80-85 civarındadır.
-Radikal operasyon sonrası rutin günlük yaşama geçiş ilerleyen tekniklerle artık daha çabuk olmaktadır.
Sonuç olarak burada verdiğimiz bilgiler hastalığın prostata sınırlı olduğu ve önerilen ameliyatın radikal prostat ameliyatı olduğu varsayımı üzerine verilmiştir. buradaki bilgilerden de anlaşılabileceği gibi prostat kanseri özelikle erken tanı almışsa iyi seyir gösteren kanserlerdendir. Dolayısıyla şu anda endişelenmeniz için bir neden bulunmamaktadır. Önerilen tedavi ve sonrasındaki takiplerinizi tam olarak uygulayacak olursanız umulur ki hastalık iyi bir seyir gösterecektir. Sağlıklı günler diliyorum.
Yukarı
26. Tas ve tedavisi: Annemde böbrek taşı oldugu tespit edıldı doktor buyuk oldugunu soyluyor bu tastan en kolay hangı yontemle kurtulur bır sıtede bıtkısel bır çay ve macunun tası dusurdugu yazıyor dogrumu tesekkurler
Cevap: Sayin ziyaretcimiz.Bobrek tasinin bobrek icindeki yeri, buyuklugu, obstruksiyon (tikanma) yapma gibi verilerle tedavi edilip edilmeyecegine veya tedavinin sekline karar verilir. Tas cok buyuk degilse en kolay ve en pratik tedavi yontemi ESWL (Tas kırma) tedavisidir. Ancak bunun icin filmlerin (ozellikle IVP) gorulmesi gerekir. Bunun disinda perkutan (ciltten bir kanal yoluyla mudahale) ve nihayet acik cerrahi yontemlerle tedaviedilebilir. Ilacla tasi yoketme tedavisinin cok sınırlı uygulamalari vardir. Genellikle tasin nuksetmesini onlemek amaciyla kullanilir. Bahsettiginiz maddelerin bu konuda yararli olup olmayacagi ancak yapilacak bilimsel calismalar sonucunda anlasilabilecektir. Saglikli gunler dilerim.
Yukarı
27. Testis ağrısı: Düzenli olmayan fakat aralıklarla bir süredir sağ testisimde bir ağrı var.ciddi bir sorun olabilirmi? teşekkürler.
Cevap: Testis ağrısı herhangi önemli bir patolojiye bağlı olmadan görüleceği gibi şiddeti ve karakteri çok değişmekle birlikte varikosel, testis torsiyonu (testisin dönmesi), testis iltihabı, tümörü vb nedenlerle de ortaya çıkabilir. Görüleceği gibi gerçek nedenin bulunması detaylı fizik muayene, ultrasonografi ve kan analizleri gibi araştırmalarla olasıdır. Sağlıklı günler dilerim.
Yukarı
28. Prostat Taşları (Prostate stones): Over the last 9-½ years I have suffering from pain in the abdomen.My urologist is Wayne Hey, M.D. who practices in the Forth Worth, Texas area.
Dr. Wayne Hey has recently diagnosed the problem as being because of Prostate Stones.  He briefed me regarding two approaches to deal with problems. (1) Take medication that blocks the nerves from send messages to the brain in regards to the pain.  (2) The 2nd way that I was given to deal with this medical problem is unacceptable at this time in my life.  The procedure would be to literally cook (to some degree) the prostate using microwaves.  This would not remove the stones. The way the doctor described the outcome, the prostate would be shrunk and the nerve endings in that region would be destroyed so they could not report the pain in that area to the brain.  The problem with this procedure is that I would not be able to have children after it is performed. So for that reason, I am going think long and hard before I ever undergo the procedure. Are there any other procedure and / or medical treatments that can be used to deal with this medical problem?  Preferably, I would like some way or another for the Prostate Stones to be removed.  Please provide information / literature on the treatment options! I will give copies of the information to my urologist.Please provide information on doctors that perform the procedures and / or provide the treatments!  Please provide their names, addresses, phone number, other contact information, and a brief description of the procedures / treatments in which each one specializes. If you provide this information, I will be forever gratefully! Sincerely.
Cevap (Answer): Prostatic stones are uncommonly seen, and usually of no clinical importance. However this disease may associate with chronic prostatitis. Therefore, the treatment should be rarely performed, and if needed therapy is organized according to symptomatology. Have a nice and healthy life.
Yukarı
29. Çocukta idrar yolları enfeksiyonu: Merhaba, size bir türlü çözemediğimiz bir sıkıntımızı anlatmak istiyorum.... 9 aylık bir kızım var ve doğduğu günden beri idrar yollarında problem yaşıyor.... en son idrar tahlili yaptırdığımızda şu değerler ortaya çıktı 4-5 lokosit nadir erikrosit 8-10 urik asit kristali 1-2 epitel görülmüştür... daha önceki testlerinde de hemen hemen bu değerlere ulaşılmıştı..... benim sizden öğrenmek istediğim ilaç tedavisinin yanı sıra bir genel cerrahın muayene etmesi gerekli mi ??? idrar yollarında darlık yada tıkanma ; bu benzeri sonuçları ortaya çıkarır mı ?     
Cevap: Aktardiginiz idrar sonuclari tek basina cok patolojik gibi durmuyor. ancak daha baska sikayetler (ates, karinda agri, surekli huzursuzluk, kilo alamama vb) varsa detayli urolojik tetkikler (ultrasonografi, iseme sistografisi, sintigrafi vb) yapılmali ve direncli bir uriner enfeksiyon varsa nedeni ortaya konmalidir. Bu tetkikler sonucunda uriner taslar, idrarin mesaneden yukari bobreklere dogru kacis patolojileri gibi bazi patolojiler teshis edilebilir, ve tedavide sadece aktif takip protokollerinden cerrahiye kadar bir dizi tedaviler onerilebilir.Goruldugu gibi burada kisaca ozetledigimiz sema her olasiligi icine alan bir ozellik gosteriyor.Sizin durumunuz sadece aktardiginiz sekliyle (mailiniz ultrasonografi sekilip sekilmedigi, sikayetleri vd bilgiler icermiyor) cok patolojik gibi durmuyor. Ancak tekrar edecek olursak cocuklarda devam eden uriner enfeksiyonlar dikkatle incelenmesi gereken durumlar oldugu icin bir urolog, tercihan pediatrik urolog tarafindan bizzat incelenmesi tavsiye edilir. Saglikli gunler dilegiyle.
Yukarı
30. İdrar kaçırma ve fistüller: 42 yasinda 4 cocuk annesi kucuklugunden beri idrar kaciriyor yapilan endeskopide urethradan vaginaya fustul olusmus. ayrica hasta seker hastasi 270-300 arasinda seyrediyor
Cevap: Öncelikle şeker hastalığınızın kontrol altına alınması gerekiyor. Bunun durumunuza direk yada indirek etkileri olabilir. Üretrovajinal fistüller esas olarak bölgesel yaralanmalar, doğum veya cerrahi sonrasında oluşabilmektedir. Sorunuzdan çocukluk öykünüz tam olarak anlaşılmadığı için bu konuda nedenin ne olduğunu tahmin edemiyorum. Sorunuzdan idrar kaçırmanın doğuma bağlanamayacağını düsünüyorum. Çünkü yakınmanızın doğum öncesi dönemde başlamış olduğu görülüyor. Sağlıklı gunler dileğiyle.
Yukarı
31. Üretrit: üretrit hakkında bilgi istiyorum neden oluşur. Tesekkürler.
Cevap: Üretrit, üretranın (mesane ile dış idrar deliğine kadar olan idrar yolu) iltihabıdır. Genellikle idrar yanması ve akıntı ile birliktedir. Bazen akıntı olmasa da kaşıntı hissi olabilmektedir. Gençlerdeki primer etken çoğunlukla gonokoksik ve nongonokoksik (klamidya gibi) organizmalar olmaktadır. Geçiş sıklıkla cinsel ilişki iledir. Daha ileri yaşlarda ise etken çoğunlukla daha farklıdır. Genellikle bir cerrahi girişim veya sonda koyma gibib bir işlem sonrasında gözlenmektedir. Tedavileri uygun antibiyotiklerle başarıyla yapılabilmektedir. Tedavi edilmedikleri taktirde üretrada darlık oluşturmaları ve/veya enfeksiyonun testis, prostat gibi organlara yayılması olasıdır. Sagliklı günler dileğiyle.
Yukarı
32. Şüpheli ilişki sonrası akıntı: Hocam böyle bir site hazırladığınız için teşekkür ederim. Ben bir ay önce bir cinsel ilişkiye girdim şimdi büyük tuvaletimi yaparken beyaz kurtlar geliyor ve penisimden akıntı geliyor. Bunların sebepleri ve hangi bölümde tedavi görmem hakkında bilgi verirseniz çok sevinirim. iyi çalışmalar.
Cevap: Büyük tuvaletinizden gelen kurtlar bir paraziter hastalığın belirtisi olabilir. Penisden gelen akinti ise ilişkiden dolayi ortaya çıkmış bir hastalığın (üretrit- üretra iltihabı) belirtisi olabilir. Süre gözönüne alındığında bu hastalığın nongonokoksik olabilme olasılığı daha yüksek. Yani gonore dışındaki üretra iltihabı. Ancak bekarlarda daha fazla olmak üzere prostat iltihabı da akıntıya neden olabilmektedir. Gitmeniz gereken uzman üroloji uzmanıdır, ve tedavi antibiotikler ve bazı diğer ilaçlarla yapılabilmektedir. Sağlıklı günler.
Yukarı
33. Genital bölgede kaşıntı ve kızarıklık: Merhabalar, Herseyden once boyle bir site hazirlamis oldugunuz icin size cok tesekkur ediyorum. Sorunum kisaca asagida aciklamaya calistim. Yaklasik bir aydir Genital bolgede testisler agirlikli olmak uzere asiri kasinti ve kizariklik olmakta. Bu kasinti ve kizariklik ozellikle geceleri artmakta hatta uykudan uyandirmakta. Vucudumun diger yerlerinde ufak kasintilar olmakla birlikte herhangi bir kizariklik soz konusu degil . Bu durum beni asiri rahatsiz ediyor. Sizce hastaligim ne olabilir ve tedavi icin onerileriniz nelerdir ? Yardimlariniz icin simdiden tesekkur ederim.Saygilarimla,
Cevap: Sayin ziyaretcimiz, bahsettiginiz yakinma o bolgenin cilt kivrim iltihaplariyla uyumlu olabilir (intertrigo). Neden olarak mantarlar saptanabilir. Tedavisi mumkun ancak kuruluk ve ozen gibi yan faktorlere de gereksinim duyulmaktadir. ancak kesin tani diger cilt hastaliklarinda oldugu gibi inspeksiyondur (gorerek muayene).saglikli gunler dilerim...
Yukarı
34. Penis ucundan gelen akıntılar: Başıma gelen bu olumsuzluktan dolayıda olsa böyle bir sitenin varlığından haberdar olmak gerçekten güzel ve sanırım insanları mutlu eder. Benim sorunum kısaca şöyle: Normalde cinsel bir etkileşime girmeden örneğin tuvalete gittiğimde idrardan önce benim tabirim ile meni tıp tabirinde bilemiyorum bir sıvı geliyor.Bu sıvının gelmesi şu an beni psikolojik olarak rahatsız etmeye başladı. Bu 2 gün üst üste tekrarladı ve 3 gün testislerde ağrı yapmaya başladı.Yaşım 21 ve bekarım.Şöyle bir yorum getiriyorum ama yanlışmıyım vücut fazlalıklarını bu şekilde atttığını düşünüyorum.Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Cevap: Sayin ziyaretcimiz,Ozellikle bekarlarda ve duzenli cinsel ilişki rejimi olmayan bireylerde prostat konjesyonu (şişmesi) olabilmekte, yani bir cesit prostat iltihabi tablosu olusmakta, bu da kendisini penis ucundan akinti ile belli edebilmektedir. bu durum evlilikten sonra cogu kez kaybolmaktatir. Yakinma cok rahatsiz ettigi takdirde cesitli ilaclarla (antienflamatuar ve antibiyotikler vd) cok etkin olmasa da tedavi edilebilmektedir.Ayrica ikinci olarak cinsel faaliyet oncesi penisten gelen sıvı prostatik sividir ve fizyolojiktir. Yani her erkekte gorulebilecek bir durumdur. Yani yakinmaniz bu iki akinti nedeninden birine uyuyor olabilir. Ancak testis agrisi incelenmeli ve iltihap mi? varikosel mi? veya baska bir neden mi sozkonusu arastirilmalidir.Vucuttaki fazlaliklar (toksinler, metabolik artiklar vd) bu sekilde atilmamakta ornegin idrar ve ter gibi fizyolojik yollarla atilmaktadir. Son olarak Prensiplerimiz nedeniyle doktor ismi tavsiye edememekteyiz. Saglikli gunler diegiyle...
Yukarı
35. Atrofik testis: Atrophy testis hakkında bilgi verebilirmisiniz ve böyle bir durumda ne yapılmalı ? teşekkür ederim.
Cevap: Sayin ziyaretcimiz, testis atrofisi, primer olarak veya enfeksiyonlara, inmemiş testise ve varikosel giibi nedenlere bağlı olarak meydana gelir. İki taraflı olması, spermiogramda bozukluk yapması gibi bazı nedenlerle infertilite (kısırlık) nedeni olabilir. Ancak bunların saptanmadığı ve hormonal profili normal olan bir bireyde normalden biraz küçük bulunan testis patolojik olmayabilir. Sağlıklı günler dileğiyle...
Yukarı
36. Varikosel, ultrason ve operasyon sonrası nüks: İyi calismalar. Yaklasik 1 hafta once cift tarafli "Bilateral infrainguinal Varikoselektomi"  operasyonu gecirdim. Operasyonun 4 gun sonrasinda (ameliyat bolgesi az cok hissedilebilir duruma geldiginde) sag tarafta, rahatsizligimi farketmeme neden olan ve bacagima kadar vuran agriyi tekrar hissetmeye basladim. Elimle o bolgeyi yokladigimda operasyon oncesi elime gelen sertlik oradaydi ve sertlige dokundugumda, 8 aydir bu rahatsizligi yasadigim icin gayet iyi tanidigim agriyi hissediyorum. Ve artik operasyon yapilan iki kasiktaki acik bolgeler degil. bahsettigim sertlik aynen ameliyat oncesindeki gibi zonklayarak agri yapiyor. Bunun uzerine doktorumla tekrar gorustum. 1 ay sonra dopler cektirebilecegimi eger bolgede ayiklanmamis yer varsa ileride aldirabilecegimi soyledi. Bu durum beni ciddi oranda rahatsiz ediyor. ileride bu yuzden tekrarlanacak bir operasyon, bana ikinci defa "maddi ve manevi" anlamda gereksiz yere yuk getirecek. 1-)Operasyon oncesi doppler cekilmemis olmasi dogru mudur? 2-)Anlattiklarim isiginda soruna sebep olan bolgelerden biri temizlenememis olabilir mi? 3-)Anlattiklarim, tibbi bilgiye bilimsel anlamda sahip olan sizlerin bakis acisiyla da bir sorunu ifade ediyorsa, bu durumu asmak icin neler yapmaliyim? Kisaca yanitlarsaniz cok sevinirim. Sevgiler.
Cevap: Sayın ziyaretçimiz, Varikosel operasyonu başarılı olsa bile skrotumdaki (er bezleri) venler (toplardamarlar) kaybolmayabilir. Bu daha çok kasıktan ameliyat edilen hastalar için daha doğrudur. Sorularınıza kısaca yanıt verecek olursak: 1) Opersyon öncesi Doppler kesinlikle yapılması gereken bir tetkik değildir. Çünkü bu tetkik klinik olmayan (subklinik) varikoseli tespit etmek için gerekiyor. Subklinik varikosel ameliyatı ise halen tartışılan yönleri olan bir operasyondur. 2) Venlerden bağlanmamış olanlar varsa kasıktan muayene ile bunlar anlaşılamaz. 3) Operasyon sonrasında Doppler ile nüks anlaşılabilir. Herhangi bir kuşku varsa (spermiogramda beklenen düzelmenin olmaması vd) bu tetkik yapılabilir. Umarız yararlı olmuşuzdur. Sağlıklı günler dileriz..
Yukarı
37. İnfertilite ve yardımcı üreme yöntemleri: 3 yıllık evli bir çiftiz .Eşim 26 yaşında. Eşimin Nisan.2000 tarihli sperm testi azospermi çıktı. 1-2 adet sprem görüldü. Hemen varıkosel çift taraflı ve hidrosel ameliyatları oldu. Ameliyattan sonra 4 adet 15 günde bir sustanon adlı adeleden iğne oldu. Jinekologların Sperm sayısı normale dönmez dediği için 06.10.2000 tarihinde bir sperm testi daha oldu ve sayı 300.000._ olmuştu. Kasımda bunun üzerine mikroenjeksiyon yaptırdım. Sonuç negatif oldu. Eşimin sperm morfolojisi normal, hareketlilik % 50, PH 7.8 , sperm sayısı 300.000. labratuvar işlemi sonucu sayı 400.000._ , hareketlilik % 75 gibi sonuçlar alınmıştı. Bizim sorumuz eşimin tedaviyle sperm sayısı normale dönermi bende hiçbir problem yokmuş. Bir ikinci denemeye gücümüz yok çünkü 4.5 milyara maloldu.Lütfen bilgilerinize ihtiyacımız var.
Cevap: Benim kişisel fikrim 1-2 adet spermin, operasyonla 300.000 ler düzeyine çikmasi buyuk bir gelismedir. Ancak ne yazikki sizinde uyguladiginiz gibi asiste ureme tetkikleri kullanilmadan dogal yollarla cocuk sahibi olabilmeniz dusuk bir olasilik. Bu yontemlerle hemen bir siklusta basari elde edilemeyebilir. Bu durumda hastanin medikal durumu gozonune alinarak tekrar edilmesi gerekir. Ancak herhangi bir sosyal guvenceniz (emekli sandigi, bagkur veya yesil kart) yoksa maliyeti hastaya yuksek olmaktadir. Eger sosyal guvenceniz yoksa saglik sigortasi icin ozel sigorta sirketlerine danısmanizi ve bilgi almanizi onerebilirim. Esinizin sperm sayilari eger gecici cevresel faktörler, ilaclar, toksinler vb nedenlere bagli olarak dusuk cikiyorsa bu etkenlerin ortadan kalkmasi ile normale donebilir. Ancak boyle bir etken yok ve testisin sperm uretiminde bir bozukluk varsa genellikle normal düzeylere ulasmasi mumkun olmamaktadır. Saglikli Gunler dilegiyle...
Yukarı
38. İnfertilite: Eşim 26 yaşında 3 yıllık evliyiz hiç çocuğumuz olmadı.EŞİMİN İLK sperm testi azospermi idi.Eşim varikosel ve hidrosel ameliyatı oldu. Sonraki sperm testinde oligospermi çıktı. Sayı 300.000 olmuştu.Tüp bebek denedik tutmadı. Çünkü jinekeloglar eşimin normale dönemeyeceğini söyledi.Eşim normale dönermi nekadar zamanda, ilaç tedavisiyle normale dönermi?
Cevap: İlk olarak oligospermi, azoospermiden herşeye rağmen daha iyi bir durumdur. En azından üretimin yapıldığını gösterir ve bazı ileri tekniklerden yararlanma olasılığı daha fazladır. Tüp bebek için duruma göre sikluslar tekrarlanmalıdır ve bütün çabalara rağmen her zaman iyi bir sonuç alınamayabilir. Eşinizin normale dönmesi büyük ölçüde altta yatan nedene bağlı olmaktadır. Örneğin çevresel bir etken (radyasyon, ısı, kimyasal maddeler vd) sözkonusu ise maruziyetin kalkması ile normale dönüş gözlenebilmektedir. Sağlıklı günler dileriz...
Yukarı
39. Yetişkinde inmemiş testis: 20 yaşındayım. Kırsal kesimde büyüdüğüm için bu sorunumu açamadım. İnmemiş testis sorunum var. Ne yapmalıyım.
Cevap: İnmemis testis sizin yaslarınızda ne yazikki ideal bir sekilde tedavi edilememektedir. Ozel sartlar disinda hastalarin buyuk bir kisminin testisleri alinmaktadir. Nedeni inmemis testisin ileride kanser riskini artiriyor olmasidir. Ancak tekrar edecek olursak olay, hasta bazinda degerlendirilmeli ve uygun tedavi planlanmalidir. Sizin icin bolgenizdeki Universite Hastanesine basvurmanizi oneririm.
Yukarı
40. Varikosel ve testis ağrısı: 30 yasindayim, problemim 16 yıldır varikosel hastası olmam sol tarafta orta sağ tarafta az olduğu renkli doplerle geçen yıl saptandı .evli ve 1 cocugum var.fakat zaman zaman agrılarım oluyor.daha dogrusu bu ara cok.daha fazla bacaklarım agrıyor. sorum şu ameliyat olursam bacaklarımdaki agrılarım geçermi ne tavsiye edersiniz
Cevap: Varikosel agriya neden olabilir ancak cerrahi sonrasi da bu agri devam edebilmektedir. Bacak ağrısının ise primer olarak varikosele bağlı olduğunu düşünmüyorum. Sizde teşhis edilen varikoselin kısırlık açısından (ikinci çocuk için) sorun oluşturup oluşturmadığı ise spermiogram ve diğer tetkikler sonucunda anlaşılacaktır. Sağlıklar.
Yukarı
41. Varikosel, ameliyatla tedavisi: İlk olarak böyle bir site hazırladığınız için çok teşekkür ederim.Evli iki çocuk babasıyım.banada beş yıl önce varikosel teşhisi kondu şimdiye kadar aşırı bir rahatsızlığım olmadı fakat bu günlerde aşırı ağrı olmaya başladı.Arıca menide bayağı azalma oldu ilişkiden eskisi kadar zevk alamaz oldum.Sorum şu:varikosel operasyonunun bıçak cerrahisi dışında başka yöntemleri varmı? varsa maliyetleri ne kadardır?Öğrendiğime göre bıçakla yapılan operasyon sırasında sinirler kesildiği için operasyon sonrasında ereksiyon sorunları olmakta imiş bu doğrumu? İdrarımı yaparken başlangıçta bir zorlanma oluyor bunun sebebide varikoselmidir?Teşekkür eder çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Cevap: Sorulariniza sirayla cevap verecek olursak: varikosel agriya neden olabilir ancak cerrahi sonrasi da bu agri devam edebilmektedir. Varikosel meni azalmasinin ve cinsel istek azliginin on plandaki sebepleri arasında degildir. Varikoselin acik cerrahi disinda laparoskopik veya damarin embolizasyonu (tikanması) yoluyla da operasyonu mumkun. Ancak klasik varikosel operasyonunun komplikasyonlari da oldukca azdir ve major bir ameliyat sayilmaz. Ornegin operasyon sonrasinda ereksiyon problemleri gorulmez. Ayrica idrar yapma sorunlariniz da bu hastaliga baglanamaz.
Yukarı
42. İnmemiş testis, komplikasyonları, askerlikle ilgili yönleri: iyi günler ben sizden inmemiş testis hastalığı hakkında bilgi edinmek istiyorum benim bu hastalıkla ilgili bir problemim var sağ testisim tam anlamıyla inmemiş kasıklarda değil ama keseye tamamen inmemiş ve diğer testise göre tam gelişmemiş daha ufak kalmış şu an 24 yaşındayım ve hiçbir tedavi göremedim. herhangi bir ağrı yada benzeri bir rahatsızlık yok öğrenmek istediğim bu bende ne gibi eksikliklere neden olur mesela ilerde çocuğum olmaması gibi bir şey olabilirmi yada bana farklı bir zararı olur mu bu konuda beni aydınlatabilirseniz çok sevinirim.Yada bu saatten sonra ne yapılabilir.Birde aklımı kurcalayan bir düşünce var bu ilerde askerlikte bu bir problem sayılır mı çürük sebebi olur mu? şimdiden teşekkürler iyi çalışmalar ve iyi günler.
Cevap: Sayin ziyaretcimiz, Sorularinizi kisaca yanitlayacak olursak: Inmemis testisin baslica 2 tehlikesi vardir, 1.Infertilite (Kisirlik), ozellikle iki tarafli oldugunda 2.Testis kanseri. Bu nedenle mumkun oldugunca erken tedavisi onerilmektedir. Bununla birlikte her yasta operasyonu onerenler de vardir. Sizin yaslarinizda benim kisisel onerim: (Testisin cok yukarida oldugunu dusunerek) inmemis tarafin alinmasi yonunde olur. Cunku diger taraf fertilite icin yeterli olabilmektedir. Askerlikle ilgili sorunuza gelince: İki tarafli bile olsa inmemis testis hastaligi, ayrica diger testisin normal olmasi sartiyla tek tarafli testisin alinmasi veya yoklugu askerlige engel teskil etmemektedir. Sagliklar... Urofocus.
Yukarı
Sorularınızın cevabını aldığınızı umuyor, sağlık dolu günler diliyoruz.
Daha fazla bilgi için sayfanın yukarısındaki formu kullanabilir ya da bizimle haberleşebilirsiniz.
İlk 6 soru ve cevapları http://www.pedsurology.com/undescen.htm 'den modifiye edilerek tercüme edilmiştir.
Doç.Dr.Doğan Ünal
UROFOCUS